מתבגרים מתמודדים עם אובדן אחים : ‏ג‏ורמי סיכון והגנה להפרעת שימוש בחומרים‏ (אנגלית)

סטודנט/ית
שער, בת גלים
שנה
2024
תואר
MA
תקציר

למרות שנעשתה התקדמות משמעותית בתחום, היקף המחקר שנערך עד היום אודות  הפרעת שימוש בסמים בקרב מתבגרים  צעירים המתמודדים עם אובדן של אח, הינו מועט. בעוד שחלק מהמתבגרים הצעירים מתמודדים עם סוג זה של אובדן על ידי פיתוח הפרעת שימוש בחומרים, חלקם האחר   מצליחים להימנע מתוצאות כאלה ואפילו ליישם אסטרטגיות כדי להגן על עצמם מפני שימוש בחומרים.

במחקר הנוכחי ( 260 ;N=490איבדו אח, 230 לא איבדו), בדקנו האם הפרעת שימוש בחומרים בקרב מתבגרים  צעירים שאיבדו אח, נחזה על ידי גורמי סיכון והגנה: פסיכופתולוגיה (דיכאון, חרדה ולחץ), אבל, צמיחה אישית, אשמה, האשמה עצמית, חרטה, "עצמי לא מתאים", "עצמי שנוא", "ביטחון עצמי", סטיגמה ותקשורת עם ההורים.

תוצאות המחקר מצביעות  על כך שככל שאיכות התקשורת עם ההורים טובה יותר, כך הסבירות ללקות בהפרעת שימוש בחומרים נמוכה יותר. עוד נמצא  כי הקשר בין דיכאון, מתח והסבירות ללקות בהפרעת שימוש בחומרים התמתן באופן משמעותי על ידי התמודדות עם אובדן של אח. לבסוף, רק בקרב מתבגרים צעירים שאיבדו אח, גילינו שעלייה ב'אשמה בשכול', המתווכת על ידי חרדה ודיכאון, הגדילה את הסבירות לפתח הפרעת שימוש בחומרים. לעומת זאת, עלייה בתחושות של חוסר התאמה ו/או סטיגמה כלפי אובדן הייתה קשורה לירידה בסבירות ללקות בהפרעת שימוש בחומרים.

המחקר הנוכחי מדגיש את החשיבות של מתן תמיכה ומשאבים למתבגרים  צעירים, שכן תמיכה כזו היא חיונית כדי לעזור להם להתמודד עם אובדן אח ולהפחית את הסיכונים לפתח הפרעת שימוש בחומרים.

 

תאריך עדכון אחרון : 24/02/2025