פיתוח מיומנויות למידה חברתית-רגשית בקרב מתמחים בתוכניות להכשרת מורים : תרומתן של סימולציות
המחקר מתבסס על המודל האקולוגי-חברתי ובו נחקרו כישורי למידה חברתית-רגשית של מתכשרים להוראה אשר נחשפו לסגנונות שונים של סימולציות – עם ובלי שחקנים. המשתתפים כללו 72 מתכשרים להוראה בתחומי הוראה שונים: מאוניברסיטת בר אילן – לדוג', מדעי החברה והרוח תנ"ך, ספרות, אנגלית, אזרחות.
כלי המחקר כללו: (1) שאלון כישורי למידה חברתית-רגשית שמולא ע"י המשתתפים, המבוסס על מאגר היכולות הרגשיות והחברתיות שנמצאו מתאימות לתהליכי ההכשרה וההדרכה במרכזי סימולציה, (2) ניתוח הסימולציות לפי גישת המודל האקולוגי-חברתי באמצעות קווים מנחים לזיהוי יכולות חברתיות-רגשיות בחינוך.
הניתוח הכמותי חשף עלייה ביכולות חברתיות-רגשיות מבוססות SEL לאורך זמן, כאפקט מצטבר של למידה מבוססת סימולציות חוזרות הכוללת משחק תפקידים, צפייה והשתתפות בדיון הנלווה על פיתוח תפיסות לגבי יכולות חברתיות-רגשיות הנדרשות מהמורה. בנוסף, הניתוח הכמותני העלה כי ערכי הגורמים של SEL נמצאו גבוהים יותר ללא שחקנים מאשר עם שחקנים. בדומה, הניתוח האיכותני הצביע על שיעור גבוה יותר של ביטויי יכולות חברתיות-רגשיות מבוססות SEL ללא שחקנים מאשר עם שחקנים תוך דגש על חתירה משותפת ליצירת איזון בין המתחים שנתגלו בדיוני הדילמה האתיים, בעוד שסימולציות עם שחקנים אופיינה בשיח מוקצן יותר.
המחקר תורם להבנת ההשפעה של למידה מבוססת סימולציה עם ובלי שחקנים בהקשר למודל האקולוגי שבו כישורי למידה חברתית-רגשית מתפתחים ביחס למעגלי העבודה השונים במערכת החינוך. הבנה זו יכולה לסייע למנהלי מרכזי סימולציות ולקובעי מדיניות בתהליכי קבלת החלטות במינון והעדפת סגנונות שונים של סימולציות.
בנוסף, במסגרת המחקר נבחן הכלי שעשוי לתרום לחוקרים וחוקרות בתחום החינוך לבחון יכולות תקשורת וידע של מורים באמצעות שאלון כישורי למידה חברתית-רגשית בדגש על שלש יכולות חברתיות-רגשיות: ניהול עצמי, ניהול מערכות יחסים ומודעות חברתית.
תאריך עדכון אחרון : 24/02/2025