חיפוש עזרה, מחוברות לטיפול וצמיחה אישית בקרב הורים לילדים עם עיכוב התפתחותי והורים לילדים עם ASD בגיל הרך (0-6) : פרספקטיבה של תיאוריית ההתנהגות המתוכננת
רקע: ילדים עם עיכוב התפתחותי וילדים המאובחנים עם הפרעה על הרצף האוטיסטי (ASD) זקוקים לטיפולים רבים, רפואיים והתפתחותיים. ההתערבות המוקדמת ומחוברות ההורים לטיפול מעלה את הפוטנציאל ההתפתחותי של הילדים. בשל החשיבות של ההתערבות המוקדמת ומיעוט מחקרים שעסקו בנושא בכלל ובקרב אוכלוסיית המחקר בפרט, עלה הצורך לבדוק גורמים שמקדמים חיפוש עזרה ומחוברות לטיפול בקרב הורים לילדים עם עיכוב התפתחותי והורים לילדים עם ASD. תיאוריית ההתנהגות המתוכננת שמטרתה להסביר התנהגויות בתחומים שונים, נמצאה רלוונטית בהסברת התנהגויות חיפוש עזרה ומחוברות לטיפול. חיפוש עזרה ומחוברות לטיפול עשויים לתרום לצמיחה האישית של ההורים. הורות לילדים עם מוגבלות התפתחותית בכלל ו-ASD בפרט, מזמנת אתגרים פיזיים ורגשיים ארוכי טווח המשפיעים על איכות חייהם. על כן, המטרות האופרטיביות של המחקר היו לבדוק: א. האם ימצאו קשרים בין רכיבי תיאוריית ההתנהגות המתוכננת (עמדה, נורמה סובייקטיבית ותחושת שליטה נתפשת) לבין התנהגויות חיפוש עזרה ומחוברות לטיפול בקרב הורים לילדים עם עיכוב התפתחותי ו-ASD בגיל הרך (0-6).; ב. האם כוונת התנהגות תתווך בין עמדה, נורמה סובייקטיבית ותחושת שליטה לבין התנהגויות של חיפוש עזרה ומחוברות לטיפול בהתאם לתיאוריית ההתנהגות המתוכננת. מודל המחקר ייבדק באופן דיפרנציאלי בקרב הורים לילדים עם עיכוב התפתחותי והורים לילדים עם ASD בגיל הרך (0-6).; ג. האם ימצאו קשרים בין התנהגויות חיפוש העזרה ומחוברות לטיפול לבין הצמיחה האישית של הורים לילדים עם עיכוב התפתחותי ו-ASD בגיל הרך (0-6).שאלת המחקר הייתה לבדוק לראשונה האם ימצאו הבדלים בין הורים לילדים עם עיכוב התפתחותי לבין הורים לילדים עם ASD בגיל הרך (0-6) בעמדה, נורמה סובייקטיבית, תחושת שליטה נתפשת, כוונה, התנהגויות חיפוש עזרה, מחוברות לטיפול וצמיחה אישית.
שיטה: במחקר השתתפו 143 הורים לילדים עם מגבלה התפתחותית בגיל הרך (0-6): הורים לילדים עם עיכוב התפתחותי (N = 63, 44.1%) והורים לילדים עם ASD (N = 80, 55.9%). איסוף הנתונים התבצע באמצעות שאלון מקוון. על מנת לבדוק את מטרות המחקר נעשה שימוש בשישה שאלונים על מנת לבדוק את משתני המחקר.
ממצאים: מפאת גודש הממצאים נציג רק את אלו העיקריים. אוששה ההשערה לפיה כוונת ההתנהגות למחוברות לטיפול תתווך את הקשרים בין עמדה, נורמה ושליטה לבין מחוברות לטיפול, כך שככל שיש רמות גבוהות יותר של עמדה, נורמה הסובייקטיבית ותחושת שליטה, כך כוונת ההתנהגות תהיה גבוהה יותר, ותמצא מידה רבה יותר של מחוברות לטיפול. לעומת זאת לא אוששה ההשערה לפיה כוונת ההתנהגות חיפוש עזרה תתווך את הקשרים בין עמדה, נורמה ושליטה לבין התנהגויות של חיפוש עזרה, כך שככל שיש רמות גבוהות יותר של עמדה, נורמה הסובייקטיבית ותחושת שליטה, כך כוונת ההתנהגות תהיה גבוהה יותר, ותמצא מידה רבה יותר של חיפוש עזרה. אוששה ההשערה לפיה ימצא קשר בין התנהגויות של מחוברות לטיפול לצמיחה האישית, כך שככל שימצאו רמות גבוהות יותר של מחוברות לטיפול תמצא צמיחה אישית גבוהה יותר. למעט מדד אחד, לא אוששה ההשערה לפיה ימצא קשר בין התנהגויות של חיפוש עזרה לצמיחה האישית, כך שככל שימצאו רמות גבוהות יותר של חיפוש עזרה תמצא צמיחה אישית גבוהה יותר.
דיון והשלכות: ממצאי המחקר מצביעים על כך שתיאוריית ההתנהגות המתוכננת מסבירה התנהגויות של מחוברות לטיפול. באשר לצמיחה אישית, נמצא שמחוברות ההורים לטיפול תורמת לצמיחה האישית שלהם. ניתנו הסברים כמו החלק בטיפול של הדרכת ההורים והשותפות שמגבירה את תחושת המסוגלות של ההורים. נמצא שהתיאוריה לא מסבירה התנהגויות חיפוש עזרה בקרב הורים לילדים עם עיכוב התפתחותי ו-ASD בגיל הרך. לצד זאת, נמצאו גורמים דמוגרפיים שמסבירים התנהגויות חיפוש עזרה. לא נמצאו הבדלים בין קבוצות ההורים ברוב משתני המחקר. ניתנו הסברים שנשענו על תכונות אישיות, תחושת מסוגלות עצמית, רמות התפקוד, אמונה בשיתוף פעולה, סטיגמה וההגדרה הרחבה של מוגבלויות התפתחותיות, שלמעשה מספקת דמיון במאפיינים ובאתגרים המשותפים איתם ההורים לילדים עם מוגבלות התפתחותית מתמודדים. למחקר הנוכחי תרומה תיאורטית ויישומית. מבחינה תיאורטית, המחקר הנוכחי הוסיף לידע המחקרי בתחום המוגבלויות ההתפתחותיות, בכך שנמצא בו לראשונה כי תיאוריית ההתנהגות המתוכננת מסבירה התנהגויות של מחוברות לטיפול, ובכך הורחבה התיאוריה לתחום ספציפי של התנהגויות הוריות בהקשר של ילדים עם מוגבלויות התפתחותיות. כמו כן, נבחנה לראשונה התאמתה של התיאוריה להסברת תהליכי קבלת החלטות מורכבים ורגישים כמו חיפוש עזרה ומחוברות לטיפול בקרב הורים לילדים עם מוגבלויות התפתחותיות בגיל הרך. בנוסף לכך, הובנו באופן מעמיק יותר מנגנונים פסיכולוגיים המעצבים התנהגויות חיפוש עזרה בקרב הורים לילדים עם מוגבלות התפתחותית. באשר לתרומה היישומית, מאחר שמחוברות לטיפול תורמת לצמיחה אישית, ראוי להרחיב את המחוברות לטיפול בקרב הורים לילדים עם עיכוב התפתחותי ו-ASD. ניתן לעשות זאת באמצעות פיתוח עמדות חיוביות ופיתוח תחושת שליטה והגברת תחושת המסוגלות בקרב ההורים וזאת על ידי הסברת מטרות הטיפול, מתן תקווה הדגמת הפעילויות ומתן התנסות להורים בטיפול. מאחר ותיאוריית ההתנהגות המתוכננת לא הסבירה התנהגויות חיפוש עזרה, עולה הצורך במחקרים נוספים כדי להבין את הגורמים המקדמים והמעכבים התנהגויות חיפוש עזרה, במטרה להרחיב את גוף הידע ולאפשר את הטיפול המיטבי.
תאריך עדכון אחרון : 24/02/2025