כלי למדידת חשיבת-עתיד אצל מתבגרים המאובחנים באוטיזם בדרגת תפקוד בינוני-נמוך
היכולת לחשוב-עתיד כוללת מרכיבים רבים מהתהליכים הנוירו-פיזיולוגיים המתרחשים במוח (Bar, 2011). מכלול התהליכים הנוירולוגיים ומורכבותם הקוגניטיבית מובילים את האדם להטיל עצמו אל העתיד, לחוות אירועים עתידיים, לצפות, לדמיין ולתכנן.
למתבגרים עם ASD (Autism Spectrum Disorder) לקות נוירולוגית המתאפיינת בין היתר בלקות בתקשורת ובאינטראקציה חברתית (DSM-5). ממחקרים שנעשו באוכלוסיות עם ASD אנו למדים כי לאנשים אלה קשיים מהותיים ביכולת לזכור חוויות מן העבר ועקב כך נראה כי נפגמות מיומנויות קוגניטיביות של חשיבת-עתיד (Shamay-Tsoory, 2010; Goddard, Howlin, Dritschel & Patel, 2007; Lind & Bowler, 2009; Crane, Goddard & Pring, 2011). אחת ההנחות לקשיים ביכולת הזכירה של חוויות מעברם היא הלקות במודעות העצמית והמודעות ל'אחר' Theory of mind (ToM) (Lind, William, Raber, Peel & Bowler, 2013). בנוסף, קשיים בתפקודים מנהליים כמו: תכנון וזיכרון עבודה משפיעים על פתרון בעיות וקבלת החלטות על העתיד אצל אנשים עם ASD (Urabain et al, 2016). המנגנונים הנוירופיזיולוגיים והקוגניטיביים של מיומנות חשיבת-העתיד נחשפים אט אט בספרות המחקרית ונתמכים בממצאים אמפיריים. בד-בבד פותחו כלים לבדיקת מיומנות חשיבת-העתיד באוכלוסייה עם התפתחות תקינה. באוכלוסייה עם ASD בתפקוד גבוה High Function Cognitively Able (CA) הספרות מועטה והכלים המחקריים מוגבלים לא כל שכן אצל ASD בתפקוד הנמוך.
מטרות המחקר
מטרתו המרכזית של המחקר היתה לפתח ולבחון את המאפיינים הפסיכומטריים (תוקף ומהימנות) של כלי אבחון חדש מבוסס תיאוריה העוסק ביכולת חשיבת עתיד (תכנון) והמיועד לאוכלוסיית מתבגרים עם ASD בדרגת חומרה בינונית-נמוכה.
מטרות המשנה
לבדוק את יכולת ההבחנה של הכלי הבודק חשיבת עתיד (תכנון) בין קבוצות אוכלוסיית מתבגרים עם ASD לבין אוכלוסיית מתבגרים עם התפתחות תקינה ובתוך קבוצות מתבגרים עם ASD.
שיטת המחקר
במחקר השתתפו 108 מתבגרים בגילאי 13-18 עם ASD והתפתחות תקינה, 81 מהמתבגרים הינם בנים ו–27 בנות, שנדגמו באופן מזדמן. במחקר השתמשנו בכלים: מטלת אמונה שגויה (False-Belief Task); מבחן עיניים (Eyes Test); גמישות קוגניטיבית (FPT – Five-Point Test); זיכרון עבודה (Working Memory); עכבה (Inhibition); תכנון (Hanoi Tower) חיזוי (Mechanical-Based Tasks, Self-Based Tasks).
תחילה הועבר כלי המחקר חשיבת-עתיד שפותח (מטלת הבלון - The Balloon Task; מטלת העברת מים - The Water Transfer Task; מטלת העוגה - The Cake Task) למומחים על מנת לתת תוקף תוכן ומהימנות. בשלב הבא הועבר הכלי ביחד עם כלים מתוקפים נוספים לנבדקים עם התפתחות תקינה ו-ASD בזה אחר זה.
ממצאי המחקר העיקריים
▪ הכלי חשיבת עתיד (תכנון) נמצא בעל מהימנות גבוהה ותוקף מתכנס עם כלי מחקרי אחר ומתוקף שבודק תכנון.
▪ הכלי מתכנס עם כלים נוספים הבודקים יכולות שנמצאו בספרות המחקר קשורות ליכולת חשיבת עתיד (תכנון) כמו זיכרון עבודה, אינהיביציה, חיזוי ועוד.
▪ הכלי חשיבת עתיד (תכנון) נמצא בעל תוקף קריטריון למשתנים שנמצאו מקושרים: זיכרון עבודה, אינהיביציה, חיזוי ועוד.
חידוש מחקרי
פיתוח כלי הבודק יכולת חשיבת עתיד המיועד לאוכלוסיית הלוקים באוטיזם בתפקוד בינוני-נמוך. הכלי מתכנס עם כלים נוספים הבודקים את יכולות התפקודים הניהוליים, התכנון והמיינד, שנמצאו בספרות המחקרית, מקושרות ליכולת חשיבת עתיד (תכנון). באמצעותו ניתן ליצור פרופיל של רמות חשיבת עתיד הכוללות משתנים נוספים כמו חיזוי, זיכרון עבודה, אינהיביציה ועוד. בנוסף, הכלי עשוי לשמש ככלי אימוני לשיפור חשיבת עתיד.
תאריך עדכון אחרון : 15/01/2025