יכולת הפקת משפטי זיקה של ילדים עם ASD בהשוואה לילדים עם התפתחות תקינה

סטודנט/ית
פרידמן, נעמה
שנה
2024
תואר
MA
תקציר

במחקר הנוכחי בחנו את יכולות התחביר של ילדים עם ASD דוברי עבריתבאמצעות משפטי זיקה, ובדקנו אם הטעויות שלהם נובעות ממאפייני ASD או מלקות שפתית. שאלת המחקר הראשונה עסקה בהפקת משפטי זיקה אצל ילדים עם ASD ביחס לגילם הכרונולוגי או לגיל המקביל של ילדים עם התפתחות תקינה. שאלת המחקר השנייה בדקה את הקשר בין יכולות הפקת משפטי זיקה למאפייני רקע של NVIQ (Nonverbal IQ)  וגיל.

            המחקר כלל 51 ילדים עם ASD ויכולות קוגניטיביות תקינות (NVIQ מעל 75),  בגילאי 3.1-14.9 (M=7.81, SD=3.71) , ו-60 ילדים עם התפתחות תקינה בגילאי 3.3-14.11 (M=7.43, SD=3.29). המשתתפים נבדקו במטלת הגדרה, בחינת יכולת קוגניטיבית לא מילולית, יכולת סמנטית ויכולת פרגמטית. הנתונים נותחו בעזרת ניתוח שונות דו-כיווני וניתוחי פירסון, ובחלקם בוצע ניתוח איכותני בשל חוסר בנתונים.

            התוצאות הראו כי אין הבדלים מובהקים בביצועי הפקת סוגי המשפטים השונים בין קבוצות המחקר (ASD/TD) בגילאים השונים. נמצא דפוס שונה של קורלציות ומגמות בין קבוצות המחקר, המעיד על קשרים אפשריים. בגילאי 11-14 נמצאו קשרים מובהקים בין מבחני הרקע (שמש, רייבן, CCC), לבין ביצועים תחביריים בקבוצת TD, אך לא בקבוצת ASD. בקבוצות הגיל הצעירות בוצע ניתוח איכותני שהראה מגמות של קשר אפשרי בין אוצר המילים ליכולת הקוגניטיבית הלא מילולית ויכולת ההפקה התחבירית.

            השלכות המחקר הן כי ילדים עם ASD אינם מראים הבדלים מובהקים ביכולות התחביריות בהשוואה לילדים עם TD. יש לבחון אם הדבר נובע מטיפולים או מיכולות אחרות המפצות על קשייהם של ילדים עם ASD.

 

תאריך עדכון אחרון : 24/02/2025