מחוברים ומכורים

פרופ' יוסי הראל פיש
תקציר

מחוברים ומכורים

36% מהתלמידים גולשים בכל רגע פנוי, 30 אלף ממש מכורים ומתקשים לחיות מחוץ לרשת • החשיפה למדיה החברתית זינקה ב־28 אחוזים בשמונה השנים האחרונות • הישראלים במקום החמישי בעולם, איטליה ראשונה

תמר טרבלסי חדד

כולנו מכירים את המראה של בני נוער דבוקים למסך ומקלידים בלי הפסקהמחקר חדש מגלה עד כמה עמוקה

התופעה.

המחקר נערך על ידי ארגון הבריאות העולמי ב־47 מדינות ובהן ישראל. המחקר בארץ נערך בראשות החוקר הראשי של הארגון בישראל, פרופ' יוסי הראל מבית הספר לחינוך באוניברסיטת בר אילן. הוא דגם 14 אלף תלמידי כיתות ו', ח', י', י"א' ו־י"ב'.

מהנתונים עולה כי 36 אחוזים מבני הנוער בישראל מחוברים בכל רגע פנוי לרשתות החברתיות, בעיקר לווטסאפ ולאינסטגרם, גולשים ומתכתבים. 30 אלף מהתלמידים הוגדרו כמכורים ממש למסך ולרשת, תופעה חמורה המתאפיינת בניסיון כושלים לבלות פחות זמן במדיה החברתית; במריבות עם ההורים המלוות בשקרים; בתחושה רעה כשלא מחוברים; בחוסר אפשרת לחשוב על דבר אחר כשלא מחוברים; בזניחת פעילויות חברתיות לטובת הרשת ובשימוש תכוף ברשת בניסיון לברוח מתחושות שליליות.

הכי מכורים בישראל הם בנים במגזר הערבי (8.7 אחוזים); בנות מהמגזר הממלכתי־דתי (6.8); בנות מהמגזר הממלכתי (3.9); בנות מהמגזר הערבי (3.1); בנים בממלכתי־דתי (2.5) ולבסוף בנים במגזר הממלכתי עם 2.2 אחוזים.

ההתמכרות עלתה דרמטית בשנים האחרונות. ב־2011 עמדה החשיפה לרשת בקרב התלמידים על 54 אחוזים, לעומת 82 אחוזים בשנת 2019.

"מעבר לאפשרות להשיג בעזרת האמצעים האלקטרוניים מידע, יש אלמנטים של סיכון כמו אלימות ושיימינג, וחוסר איזון דרמטי בין כמות הזמן שהילדים נמצאים מול מסכים לעומת המרחבים האחרים", אמר פרופ' הראל. ואכן, המחקר מצביע על כך שב־2019 נרשמה עלייה בשיעור הנפגעים ברשת: 11.5 אחוזים מהתלמידים נפלו בה קרבנות לבריונות לעומת 9.6 בשנת 2014. מדובר בין היתר בהפצת שקרים, הפצת צילומים פוגעניים; איומים; הטרדות; הצקות מיניות באמצעות הצעות מגונות ותמונות; קריאה לחרם וניסיונות סחיטה.

מבין 47 המדינות שנבדקו ישראל ממוקמת במקום החמישי ביחד עם צרפת. את המקום הראשון תופסים בני הנוער באיטליה (50 אחוזים). אחריהם, בסדר יורד – סרביה ומקדוניה (49 אחוזים), ליטא (41) וספרד (37).

מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב סיכם: "חשיפה למסכים מסייעת ללמידה ואנו מרחיבים ערוץ זה במספר אופנים, אבל בצידה יש גם סכנות".

פרסום ראשון: 24.02.20 , 23:54

תאריך עדכון אחרון : 27/02/2020